Tym razem chciałabym zaproponować wam babeczki. Idealne, piękne, pachnące, delikatne i do tego z żurawiną. Wielką fanką tych babeczek jest moja 4 letnia chrześnica – Julka. Uwierzcie, naprawdę wszystkim wychodzą.Składniki na 12 sztuk:100 g masła lub margaryny125 g cukru – około ½ szklankiopakowanie cukru waniliowegoszczypta solidwa jajka300 g mąki – około 2 szklanek2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody250 ml maślanki125 g suszonej żurawinycukier puderPrzygotowanie:Masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka ucierać na kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki na przemian z maślanką dodawać do kremowej masy. ( ja dodaję po dużej łyżce ). Do ciasta dodać żurawinę.Specjalną formę do babeczek wyłożyć 12 papilotkami i nakładać ciasto.W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec 18-20 minut. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem.