ßßß Cookit - przepis na Babeczki maślankowo-żurawinowe

Babeczki maślankowo-żurawinowe

Wykonanie

Tym razem chciałabym zaproponować wam babeczki. Idealne, piękne, pachnące, delikatne i do tego z żurawiną. Wielką fanką tych babeczek jest moja 4 letnia chrześnica – Julka. Uwierzcie, naprawdę wszystkim wychodzą.
Składniki na 12 sztuk:
100 g masła lub margaryny
125 g cukru – około ½ szklanki
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
dwa jajka
300 g mąki – około 2 szklanek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
250 ml maślanki
125 g suszonej żurawiny
cukier puder
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka ucierać na kremową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki na przemian z maślanką dodawać do kremowej masy. ( ja dodaję po dużej łyżce ). Do ciasta dodać żurawinę.
Specjalną formę do babeczek wyłożyć 12 papilotkami i nakładać ciasto.
W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec 18-20 minut. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/babeczki-maslankowo-zurawinowe/9223372036854775807