ßßß Cookit - przepis na Surówka z kopru włoskiego

Surówka z kopru włoskiego

nazwa

Wykonanie

Prosta surówka z kopru włoskiego. Idealna jako dodatek do ryb (grillowanych, pieczonych, smażonych).
Składniki (na miskę sałatki):
1 koper włoski (fenkuł)
ok 2-3 łyżki kaparów
garstka świeżego koperku
świeżo zmielony pieprz
ok 2 łyżeczek sosu balsamico (lub sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, odrobina cukru lub miodu)
Przygotowanie:
Koper włoski myjemy, wycinamy twardą część ze środka i siekamy na drobniejsze kawałki. Kapary odsączamy z zalewy i kroimy drobniej (nie zbyt drobno, wystarczy mniej więcej na połówki). Koperek myjemy i siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na kilka minut żeby surówka lekko się przegryzła.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/surowka-z-kopru-wloskiego