ßßß
Składniki (na 2 porcje):1 duża brzoskwinia1 duże, dojrzałe awokado1 kulka mozzarelliulubiona mieszanka sałat – dwie pełne garście (użyłam takiej która miała połowę szpinaku)Dressing2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka miodugarść świeżej bazyliiszczypta soliPrzygotowanie:Brzoskwinie przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki. Następnie smażymy (najlepiej na patelni grillowej, lub na grillu) po kilka minut z każdej strony, aż owoc się lekko przyrumieni i skarmelizuje.Do pojemnika blendera wrzucamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy na gładki sos. Bazylia powinna być drobno zblendowana (jak do pesto), a sam sos jest dosyć gęsty.Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałaty, układamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Awokado przekrawamy na pół,, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy grillowane brzoskwinie i wszystko polewamy dressingiem.Taka sałatka smakowała nawet mojemu mięsożernemu Lubemu


