Wykonanie
Stan w którym mieszkam obecnie w Stanach – Georgia, nazywa siebie stanem
brzoskwiń (Peach State), to też zainspirowało mnie do stworzenia dania z tymi pysznymi
owocami. Oczywiście jak to ja, postanowiłam wkomponować je w danie na słono!
Składniki (na 2 porcje):1 duża
brzoskwinia1 duże, dojrzałe
awokado1 kulka
mozzarelliulubiona mieszanka
sałat – dwie pełne garście (użyłam takiej która miała połowę
szpinaku)Dressing2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodugarść świeżej
bazyliiszczypta
soliPrzygotowanie:
Brzoskwinie przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki. Następnie smażymy (najlepiej na patelni grillowej, lub na grillu) po kilka minut z każdej strony, aż
owoc się lekko przyrumieni i skarmelizuje.Do pojemnika blendera wrzucamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy na gładki sos.
Bazylia powinna być drobno zblendowana (jak do pesto), a sam
sos jest dosyć gęsty.Na talerzu układamy umyte i osuszone liście
sałaty, układamy porwaną na mniejsze kawałki
mozzarellę.
Awokado przekrawamy na pół,, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy grillowane
brzoskwinie i wszystko polewamy dressingiem.Taka
sałatka smakowała nawet mojemu mięsożernemu Lubemu