ßßß Cookit - przepis na Sałatka caprese z awokado

Sałatka caprese z awokado

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Czasami lubię zmieniać przepis, robić je w inny sposób. Dziś proponuje inaczej sałatkę caprese.
To jest kombinacja jednej z moich ulubionych sałatek. Klasyczna, lekka i pyszna sałatka. Wzbogacona o awokado, sałatę i rukolę, które doskonale komponują się z pozostałymi składnikami.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
60 g sałaty
60 g rukoli
1 mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)
1 awokado
1 pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
parę listków bazylii
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście sałaty i rukoli, układamy w dość dużym półmisku. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Mozzarellę i pomidory kroimy na grube plastry. Awokado obieramy i kroimy w paski. Wyciskamy sok z cytryny i moczymy w nim awokado. W ten sposób nie stanie się ciemne. Na wierzchu sałaty i rukoli układamy po kolei: awokado, pomidory i mozzarelle. Całość polewam oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy natychmiast!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Ingredients for 2 people:
60 g of lettuce
60 g arugula
1 Mozzarella di Bufala
1 avocado
1 tomato
1 tablespoon olive oil extra virgin
1 1/2 teaspoons balsamic vinegar
juice of half a lemon
salt and pepper to taste
a few basil leaves
Preparation:
Washed and dried leaves of lettuce and arugula, arrange in a large salad bowl. Mozzarella and tomatoes cut into thick slices. Avocado peel and cut into strips. Squeeze lemon juice and soak in the avocado. On top of the lettuce and arugula arrange in order: avocado, tomato and mozzarella. Active topping with olive oil and balsamic vinegar. Season with salt and pepper.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/06/saatka-caprese-z-awokado.html