Wykonanie
Scroll down for EnglishCzasami lubię zmieniać przepis, robić je w inny sposób. Dziś proponuje inaczej
sałatkę caprese.To jest kombinacja jednej z moich ulubionych sałatek. Klasyczna, lekka i pyszna
sałatka. Wzbogacona o
awokado,
sałatę i
rukolę, które doskonale komponują się z pozostałymi składnikami.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:60 g
sałaty60 g
rukoli1
mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)1
awokado1
pomidor1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin1 1/2 łyżeczki
octu balsamicznegosok z 1/2
cytrynysól i
pieprz do smakuparę listków
bazyliiPrzygotowanie:Umyte i osuszone liście
sałaty i
rukoli, układamy w dość dużym półmisku. Tak jak w przypadku każdej
sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana.
Mozzarellę i
pomidory kroimy na grube plastry.
Awokado obieramy i kroimy w paski. Wyciskamy
sok z cytryny i moczymy w nim
awokado. W ten sposób nie stanie się ciemne. Na wierzchu
sałaty i
rukoli układamy po kolei:
awokado,
pomidory i
mozzarelle. Całość polewam
oliwą z oliwek i
octem balsamicznym. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy natychmiast!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 2 people:60 g of lettuce60 g arugula1
Mozzarella di Bufala1
avocado1 tomato1 tablespoon
olive oil extra virgin1 1/2 teaspoons balsamic vinegarjuice of half a lemonsalt and pepper to tastea few basil leavesPreparation:Washed and dried leaves of lettuce and arugula, arrange in a large salad bowl.
Mozzarella and tomatoes cut into thick slices.
Avocado peel and cut into strips. Squeeze lemon juice and soak in the
avocado. On top of the lettuce and arugula arrange in order:
avocado, tomato and
mozzarella. Active topping with
olive oil and balsamic vinegar. Season with salt and pepper.