ßßß
Składniki dla 2 osób:60 g sałaty60 g rukoli1 mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)1 awokado1 pomidor1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin1 1/2 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytrynysól i pieprz do smakuparę listków bazyliiPrzygotowanie:Umyte i osuszone liście sałaty i rukoli, układamy w dość dużym półmisku. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Mozzarellę i pomidory kroimy na grube plastry. Awokado obieramy i kroimy w paski. Wyciskamy sok z cytryny i moczymy w nim awokado. W ten sposób nie stanie się ciemne. Na wierzchu sałaty i rukoli układamy po kolei: awokado, pomidory i mozzarelle. Całość polewam oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy natychmiast!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 2 people:60 g of lettuce60 g arugula1 Mozzarella di Bufala1 avocado1 tomato1 tablespoon olive oil extra virgin1 1/2 teaspoons balsamic vinegarjuice of half a lemonsalt and pepper to tastea few basil leavesPreparation:Washed and dried leaves of lettuce and arugula, arrange in a large salad bowl. Mozzarella and tomatoes cut into thick slices. Avocado peel and cut into strips. Squeeze lemon juice and soak in the avocado. On top of the lettuce and arugula arrange in order: avocado, tomato and mozzarella. Active topping with olive oil and balsamic vinegar. Season with salt and pepper.