ßßß
Składniki (na 2 duuuże pomidory):2 duże, twarde pomidory1/2 szklanki kaszy pęczak1 spora, młoda cebulka (może być ze szczypiorkiem)1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwek100-150 g kurekłyżka albo dwie orzeszków piniii1/2 szklanki białego, wytrawnego winakawałek sera mozzarella (można też dać inny ulubiony ser, np parmezan, albo po prostu jakiś żółty ser)sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oreganoPrzygotowanie:Pomidory dokładnie myjemy, nożem wykrawamy otwór na górze, wycinając przy tym cały ogonek. Następnie łyżką wydrążamy całego pomidora, usuwamy pestki i miąższ zostawiając odrobinę miąższu przy skórce, żeby pomidory się nie rozpadły. Miąższu oczywiście nie wyrzucamy.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulkę i lekko szklimy, następnie dodajemy dokładnie umyte i pokrojone w kostkę kurki. Od razu dorzucamy kaszę i wszystko smażymy kilka minut, aż kurki puszczą wodę. Dodajemy białe wino i ponownie gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy jeszcze około pół szklanki wody i miąższ z pomidorów znowu gotujemy na wolnym ogniu. Kasza w sumie powinna gotować się około 10-12 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dodajemy orzeszki pinii. Pomidory układamy w żaroodpornym naczyniu, nadziewamy dokładnie kaszą i kurkami (na ścisk ;)) i wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż pomidory będą już miękkie. Na około 10 minut przed końcem pieczenia kładziemy na wierzchu kawałek mozzarelli (albo innego sera). Pomidory doskonale smakują oczywiście na gorąco od razu po wyjęciu z pieca