Wykonanie
Jest sezon na Polskie, pyszne
truskawki, więc trzeba korzystać! Proponuję placuszki owsiano-
jogurtowe, idealne na śniadanie! Zdrowe i pyszne! Doskonały pomysł na wykorzystanie już lekko przejrzałych
truskawek.

Składniki (na ok 6 placuszków):3 czubate łyżki
płatków owsianych1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego2
jajkaok 15 g
masła (1 czubata łyżka)2 płaskie łyżki
cukru + odrobina dodatkowo1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 100 g
mąki pszennej (ja użyłam pszennej orkiszowej)kilka
truskawek (ok 3 do placuszków + do dekoracji)Dodatkowo
Cukier puder lub
syrop klonowyPrzygotowanie:
Płatki przesypujemy do miski i zalewamy
jogurtem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Na patelni rozpuszczamy
masło. Do lekko namokniętych
płatków owsianych dodajemy
jajka,
masło i
cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy do masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta, tak żeby uformowana na patelni łyżką się nie rozpływała na boki.
Truskawki kroimy w plasterki (każda
truskawka na ok 4 części). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową, żeby smażyć bez tłuszczu, może być też ta po rozpuszczeniu
masła) i rozkładamy łyżką placuszki (po ok 1-1,5 łyżki masy na placuszek). Smażymy przez ok 4 minuty z jednej strony (nie za mocny ogień, żeby placki dopiekły się w środku i tylko lekko zezłociły na zewnątrz), aż placki lekko wyrosną. Następnie na wierzchu układamy
truskawki, oprószamy lekko
cukrem i przekładamy na drugą stronę. Smażmy 1-2 minuty i wykładamy na ręcznik papierowy. Gotowe placuszki podajemy z dodatkowymi
truskawkami i ew. z
cukrem pudrem lub
syropem klonowym.



