Wykonanie

Składniki:2 filety z
łososia (najlepiej ze skórą)około 2 łyżki
sezamu (dałam czarny i biały razem)około 2 łyżki
wiórków kokosowych1
limonkaodrobina
soli,
pieprzuodrobina
imbiru w proszku i
ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, skrapiamy
sokiem z limonki i posypujemy lekko
solą,
pieprzem oraz
imbirem i
ostrą papryką.Uwaga! Ważne żeby
ryba była wyjęta wcześniej z lodówki i nabrała temperatury pokojowej przed pieczeniem, wtedy równomiernie się upiecze.Jeśli chodzi o
przyprawy to oczywiście ilość
ostrej papryki i
imbiru jest dowolna, jeśli nie lubimy ostrych potraw można te
przyprawy pominąć. Polecam również dodać
imbir w proszku a nie taki świeżo starty, gdyż jest mniej intensywny i nie zabije innych smaków.
Sok z limonki oczywiście można zastąpić
sokiem z cytryny, ale uważam, że
limonka dużo lepiej komponuje się w tej potrawie.Następnie filety z
łososia dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi i
sezam i lekko przyklepujemy żeby przykleiły się do
ryby.
Łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).Ja jako dodatki podałam frytki z
batatów i surówkę z
czerwonej kapusty, ale dobrze też będzie pasował np.
ryż.