ßßß Cookit - przepis na Frytki z batatów z sosem tahini

Frytki z batatów z sosem tahini

nazwa

Wykonanie

Od razu daję wam link do inspiracji – Jadłonomia . Wcześniej z batatów robiłam chyba tylko puree i dlatego też postanowiłam ich spróbować w innym wydaniu. Z racji posiadania leżącego na półce oryginalnego, arabskiego Tahini (dziękuję Sylwia! :*) o którym zupełnie zapomniałam, postanowiłam wypróbować ten przepis. U mnie takie pieczone, słodkie ziemniaki wystąpiły jako dodatek do obiadu, ale myślę, że można też je zajadać same w sobie. Bataty można pokroić dowolnie i od tego oczywiście zależy długość pieczenia. Warto zauważyć, że oczywiście ziemniaki z piekarnika nie będą tak chrupiące jak frytki zrobione na oleju, jednakże będą o wiele zdrowsze!
Do frytek pieczenia frytek można dodać oczywiście ulubione zioła (np. prowansalskie) albo słodką lub ostrą paprykę.
Składniki:
2 spore bataty (moje ważyły w sumie około 1 kg)
odrobina oleju
sól, pieprz
Sos
2 łyżki tahini
1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka soku z limonki (można oczywiście dodać samą cytrynę)
3-4 łyżki wody do dodania odpowiedniej konsystencji
odrobina soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty dokładnie myjemy i obieramy, kroimy w słupki (lub inny preferowany kształt) i układamy na blaszce do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy lekko olejem i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut aż będą miękkie (na ostatnie 5 minut, można podwyższyć temperaturę do 220 stopni aby bataty się zrumieniły z wierzchu).
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. W razie potrzeby można dodać trochę więcej, lub mniej wody do uzyskania dobrej konsystencji.
Upieczone ziemniaki polewamy sosem z tahini i zajadamy
Źródło:http://www.followthetaste.pl/frytki-z-batatow-z-sosem-tahini