ßßß
Składniki:2 spore bataty (moje ważyły w sumie około 1 kg)odrobina olejusól, pieprzSos2 łyżki tahini1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka soku z limonki (można oczywiście dodać samą cytrynę)3-4 łyżki wody do dodania odpowiedniej konsystencjiodrobina soli i pieprzu do smakuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty dokładnie myjemy i obieramy, kroimy w słupki (lub inny preferowany kształt) i układamy na blaszce do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy lekko olejem i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut aż będą miękkie (na ostatnie 5 minut, można podwyższyć temperaturę do 220 stopni aby bataty się zrumieniły z wierzchu).Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. W razie potrzeby można dodać trochę więcej, lub mniej wody do uzyskania dobrej konsystencji.Upieczone ziemniaki polewamy sosem z tahini i zajadamy