Wykonanie

Wszyscy domownicy lubią zupy, w szczególności kremowe, więc zupy w takiej wersji goszczą u nas najczęściej.W tak przygotowanym posiłku, możemy przemycić dzieciom warzywa, których nie lubią oraz sporo witamin.Tym razem wersja z dodatkiem nasion chia,
ciecierzycy i dużej ilości
pietruszki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zachęcam do przygotowania.1 główka świeżego
brokuła (lub 1 op. mrożonego)2
marchewki1 puszka
ciecierzycy2
młode cukiniesól,
pieprz1 duży ząbek
czosnku1/2 łyżeczki suszonej
cebuli1 duży pęczek
natki pietruszkidodatki:nasiona chia
olej tłoczony na zimno (np. lniany lub
kokosowy)
Marchewkę obierz i pokrój na kawałki.
Cukinię (ze skórką) oraz główkę
brokuła pokrój na mniejsze kawałki.Do wrzątku wrzuć
marchewkę i
brokuły, przepłukaną
ciecierzycę, obrany
czosnek oraz
przyprawy i gotuj przez 3-4 minuty.Dodaj
cukinię i gotuj do momentu, aż warzywa będą ugotowane, ale nie rozgotowane.Na koniec dodaj do garnka pęczek
pietruszki i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym (lub przelej 2 partiami do blendera kielichowego).Przed podaniem posyp nasionami chia oraz polej
olejem tłoczonym na zimno.