ßßß
(4 porcje)Składniki:600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki1 łyżka masła1/2 szklanki śmietanki 36%1 łyżka oleju roślinnego1/2 łyżeczki suszonego estragonusól i pieprzPrzygotowanie:W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki.Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem.Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.Podawaj zupę wraz z kurkami i chrupiącym pieczywem.Smacznego!
English versionCreamy zucchini soup with chanterelles(4 servings)Ingredients:600 g of young zucchini, cut into slices4 cups chicken or vegetable stock300 g of chanterelles, washed, larger halved1 tablespoon butter1/2 cup of double cream1 tablespoon vegetable oil1/2 teaspoon dried tarragonsalt and pepperPreparation:In a medium pot, heat the oil over medium heat and add the zucchini. Cook for a few minutes, until it starts to soften.Add the stock and cook for about 15 minutes until the zucchini is soft. Remove the pot from the heat and mix until smooth.Place the soup over low heat again, stir in the cream and season with tarragon, salt and pepper.On medium pan, heat the butter and ad chanterelles. Sauté for a few minutes, season with salt and pepper.Serve the soup along with chanterelles and crusty bread.Enjoy!
Share the post "Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles"


