Wykonanie
Przedstawiam kolejny przepis na pyszne i szybkie bułeczki. Zrobiłam je na śniadanie, a reszta została zjedzona w ciągu dnia jak
ciastka:) Delikatne,
śmietankowe i jeszcze z
truskawkami, czas przypomnieć sobie smaki wiosny. Polecam!
Śmietankowe scones z
truskawkami (8 szt.)Składniki:8
truskawek podzielonych na ćwiartki + 8 w całości (u mnie mrożone)2 szklanki
mąki uniwersalnej1 łyżka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli5 łyżek zimnego,niesolonego
masła1 szklanka
śmietanki 18%1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 100 oC. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ćwiartki
truskawek i piecz przez 45 min, aż odparuje z nich trochę wilgoci. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W przypadku
truskawek mrożonych ten krok nie jest konieczny.Do miski miksera wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Wymieszaj.Pokrój
masło na małe kawałki (lub zetrzyj na grubych oczkach tarki) i dodaj do miski miksera. Miksuj końcówką do ciasta do uzyskania ziarnistej konsystencji. Można to zrobić także blenderem ze specjalnym pojemnikiem z nakładką do ciasta.Dodaj ćwiartki
truskawek i bardzo delikatnie wmieszaj je do ciasta. Następnie wlej
śmietankę i miksuj na wolnych obrotach,do utworzenia dosyć zwartej konsystencji.Przełóż masę na posypaną
mąką powierzchnię i pougniataj je jeszcze przez chwilę rękami. Następnie utwórz „placek” o grubości ok. 2 cm i pokrój je jak pizzę na 8 kawałków.Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, umieść na każdej po 1
truskawce i posmaruj je rozbitym
jajkiem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, lub do momentu zarumienienia się bułeczek. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.Smacznego!
Share the post "
Śmietankowe scones z
truskawkami (szybkie bułeczki)"