ßßß Cookit - przepis na Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną

Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Co prawda sezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale dlaczego nie wykorzystać tych ostatnich truskawek na przyrządzenie muffin? Na dodatek muffin z bitą śmietaną ? Po raz kolejny przekonałam się, że latem, najlepsze muffiny, to muffiny z owocami . Lekkie i orzeźwiające. Idealne, gdy na dworze gorąco(choć u nas pogoda jest idealna) a nam tak bardzo chce się czegoś słodkiego.
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła
150 g truskawek
280 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g drobnego cukru
2 jajka
250 g śmietanki 18% (single cream)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Na wierzch:
125 g śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%
12 całych niedużych truskawek
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojone truskawki.
Jajka umieszczamy w oddzielnej misce i lekko ubijamy, dodajemy śmietankę, olej i kdstrakt wanilii. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Umieszczamy w foremkach. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy muffiny są wystudzone smarujemy wierzch bitą śmietaną a na niej umieszczamy małą truskawkę.
Przepis z książki " 1001 cupcakes, cookies & oher tempting treats "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/muffiny-z-truskawkami-i-bita-smietana.html