Wykonanie
Co prawda sezon
truskawkowy powoli dobiega końca, ale dlaczego nie wykorzystać tych ostatnich
truskawek na przyrządzenie muffin? Na dodatek muffin z
bitą śmietaną ? Po raz kolejny przekonałam się, że latem, najlepsze muffiny, to muffiny z
owocami . Lekkie i orzeźwiające. Idealne, gdy na dworze gorąco(choć u nas pogoda jest idealna) a nam tak bardzo chce się czegoś słodkiego.
6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g
masła150 g
truskawek280 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g drobnego
cukru2
jajka250 g
śmietanki 18% (single cream)1 łyżeczka ekstraktu
waniliiNa wierzch:125 g
śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%12 całych niedużych
truskawekPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodajemy
cukier i pokrojone
truskawki.
Jajka umieszczamy w oddzielnej misce i lekko ubijamy, dodajemy
śmietankę,
olej i kdstrakt
wanilii. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Umieszczamy w foremkach. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy muffiny są wystudzone smarujemy wierzch
bitą śmietaną a na niej umieszczamy małą
truskawkę.Przepis z książki " 1001 cupcakes, cookies & oher tempting treats "