Wykonanie
Share the post "
Makaron ze
szpinakiem i
serem z niebieską pleśnią/Pasta with spinach and blue cheese"Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego
makaronu ze
szpinakiem,
pieczarkami i sosem z dodatkiem
sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:). Tym razem prezentuję wersję tej potrawy autorstwa Mary Berry z jej świetnej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!Scroll down for English(6 porcji)Składniki:500 g ulubionego
makaronusól i
pieprz45 g
masła (najlepiej klarowanego)2 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę250 g brązowych
pieczarek (lub zwykłych), pokrojonych w plasterki300 ml
śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)1
jajko, lekko rozbełtane widelcem (opcjonalnie)90 g
szpinaku, grubo posiekanego90 g
sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkachsok z 1/2
cytrynyszczypta
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Ugotuj
makaron we wrzącej i osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.W międzyczasie, w dużej patelni rozpuść na średnim ogniu
masło, wrzuć
czosnek i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Dodaj
grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty. Wmieszaj
śmietankę i gotuj całość przez 2-3 minuty, aż będzie miała konsystencję sosu.Odcedź
makaron, przełóż do
sosu grzybowego, wmieszaj
jajko (jeżeli używasz), całość dokładnie ponownie wymieszaj i dobrze podgrzej. Następnie dodaj
szpinak,
ser,
sok z cytryny,
gałkę muszkatołową i
pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.Smacznego!
English versionPasta with spinach and blue cheese(6 servings)Ingredients:500 g pasta of Your choicesalt and black pepper45 g butter2 large garlic cloves, crushed250 g chestnut mushroom (or button mushrooms), sliced300 ml double cream1 egg lightly, beaten (optional)90 g spinach leaves, coarsely shreded90 g blue cheese (eg, Stilton cheese), coarsely gratedjuice of 1/2 lemonpinch of nutmegPreparation:Cook the pasta in boilng salted water according to the package directions until just tender.Meanwhile, melt the butter in a large pan, add the garlic, and cook, stirring for 1 minute. Add the mushrooms and cook stirring occasionally, for 2 minutes. Stir in the cream and boil for 2-3 minutes until mixture reaches a coating consistency.Drain the pasta, add to the mushroom and cream mixture with the egg (if using), stir well, and heat through. Add the spinach, cheese, lemon juice, nutmeg, and pepper to taste, and stir weel to coat the pasta.
Serve at once.Enjoy!
Share the post "
Makaron ze
szpinakiem i
serem z niebieską pleśnią/Pasta with spinach and blue cheese"