ßßß Cookit - przepis na Kurczak zapiekany z miodem i figami

Kurczak zapiekany z miodem i figami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey"
Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku. Tym razem proponuję udka kurczaka pieczone z figami, miodem, octem z czerwonego wina i aromatycznymi przyprawami. Wraz z soczystym kurczakiem otrzymujemy także doskonały sos, którym możemy polać mięso na talerzu. Pycha!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
4 figi, przekrojone na połówki
olej roślinny do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
2 czerwone cebule, posiekane z grubsza wzdłuż w półtalarki
2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
2 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
4 udka z kurczaka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
3 łyżki miodu
1 laska cynamonu (lub szczypta mielonego)
obrana skórka z jednej cytryny
sól
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
W dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, rozmaryn i tymianek. Całość posól i smaż do lekkiego zeszklenia cebuli, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które będzie można postawić na kuchence. Ja użyłam patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup, gdyż bardzo ułatwia pracę w kuchni).
Następnie na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i wrzuć figi. Podsmaż przez kilka minut na małym ogniu i przełóż na na przygotowaną wcześniej cebulę.
Na figach ułóż udka z kurczaka, posól je i dodaj resztę składników. Pobieżnie całość wymieszaj (tak by kurczak był cały czas na wierzchu) i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut (aż kurczak będzie upieczony).
Wyjmij danie z piekarnika i przełóż kurczaka i figi na talerze do serwowania. Umieść naczynie na kuchence i gotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji syropu. Polej nim kurczaka, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym dodatkiem do dania głównego.
Smacznego!
English version
Chicken braised with figs and honey
(4 servings)
Ingredients:
4 figs halved
vegetable oil
2 red onions, chopped roughly into crescents
2 tsp chopped rosemary
2 tsp of chopped thyme
4 chicken legs
1/2 cup chicken stock
1/4 cup red wine vinegar
3 tbsp honey
1 cinnamon stick (or pinch of ground cinnamon)
rind of one lemon, shaved into thick strips
salt
chopped parsley
Preparation:
Preheat oven to 200 oC.
Saute the chopped onions, rosemary and thyme in a little of oil. Sprinkle with salt and when softened, pop into a shallow baking dish that you can later put on the stovetop.
Next saute the figs in another small splash of oil for a couple of minutes and then put them on top of the onions.
Now place the chicken on top of the figs, sprinkle with a pinch of salt and throw the rest of the ingredients into the baking dish. Stick it in the oven and bake for around 30-40 mins (until chicken is cooked through).
Remove from oven and put the chicken and figs on a plate to rest and then put the baking dish on the stove and reduce the liquid into a syrupy consistency and then serve on top of the chicken and figs. Sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
Share the post "Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-zapiekany-z-miodem-i-figami-chicken-braised-with-figs-and-honey