Wykonanie
Share the post "
Kurczak zapiekany z
miodem i
figami / Chicken braised with
figs and honey"Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku. Tym razem proponuję
udka kurczaka pieczone z
figami,
miodem,
octem z
czerwonego wina i aromatycznymi
przyprawami. Wraz z soczystym
kurczakiem otrzymujemy także doskonały sos, którym możemy polać
mięso na talerzu. Pycha!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4
figi, przekrojone na połówki
olej roślinny do smażenia (ja używam
oleju rzepakowego)2
czerwone cebule, posiekane z grubsza wzdłuż w półtalarki2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego
rozmarynu2 łyżeczki posiekanych listków świeżego
tymianku4
udka z kurczaka1/2 szklanki
bulionu drobiowego1/4 szklanki
octu z
czerwonego wina3 łyżki
miodu1 laska
cynamonu (lub szczypta mielonego)obrana skórka z jednej
cytrynysólposiekana
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.W dużej patelni rozgrzej trochę
oleju i wrzuć posiekaną
cebulę,
rozmaryn i
tymianek. Całość
posól i smaż do lekkiego zeszklenia
cebuli, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które będzie można postawić na kuchence. Ja użyłam patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup, gdyż bardzo ułatwia pracę w kuchni).Następnie na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję
oleju i wrzuć
figi. Podsmaż przez kilka minut na małym ogniu i przełóż na na przygotowaną wcześniej
cebulę.Na figach ułóż
udka z kurczaka,
posól je i dodaj resztę składników. Pobieżnie całość wymieszaj (tak by
kurczak był cały czas na wierzchu) i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut (aż
kurczak będzie upieczony).Wyjmij danie z piekarnika i przełóż
kurczaka i
figi na talerze do serwowania. Umieść naczynie na kuchence i gotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji
syropu. Polej nim
kurczaka, posyp
natką pietruszki i podawaj z ulubionym dodatkiem do dania głównego.Smacznego!

English versionChicken braised with
figs and honey(4 servings)Ingredients:4
figs halvedvegetable oil2 red onions, chopped roughly into crescents2 tsp chopped rosemary2 tsp of chopped thyme4 chicken legs1/2 cup chicken stock1/4 cup red
wine vinegar3 tbsp honey1 cinnamon stick (or pinch of ground cinnamon)rind of one lemon, shaved into thick stripssaltchopped parsleyPreparation:Preheat oven to 200 oC.Saute the chopped onions, rosemary and thyme in a little of oil. Sprinkle with salt and when softened, pop into a shallow baking dish that you can later put on the stovetop.Next saute the
figs in another small splash of oil for a couple of minutes and then put them on top of the onions.Now place the chicken on top of the
figs, sprinkle with a pinch of salt and throw the rest of the ingredients into the baking dish. Stick it in the oven and bake for around 30-40 mins (until chicken is cooked through).Remove from oven and put the chicken and
figs on a
plate to rest and then put the baking dish on the stove and reduce the liquid into a
syrupy consistency and then
serve on top of the chicken and
figs. Sprinkle with parsley and
serve.Enjoy!

Share the post "
Kurczak zapiekany z
miodem i
figami / Chicken braised with
figs and honey"



