Zapraszam na przepysznego pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.Składniki, 4 porcje:8 porcji kurczaka(udka, skrzydełka)natka pietruszki do posypaniamarchewka, bakłażanGlazura:125 ml płynnego miodu4 łyżki musztardy Dijon4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej4 łyżki białego octu winnego2 łyżki oleju rzepakowegosól i pieprz + suszony tymianek i rozmarynKurczaka myjemy, lekko nacinamy i układamy w dużej misce. Marchew i bakłażan myjemy oraz kroimy i dodajemy do kurczaka W drugim naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty i na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać po łyżeczce tymianku i rozmarynu co wzbogaci smak mięsa.Marynatę przelewamy do miski z kurczakiem oraz warzywami i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Rozgrzewamy grill w piekarniku na średnią moc do 220 stopni. Kurczaka i warzywa przekładamy do naczynia żarootpornego i zapiekamy około 40 minut. W miedzy czasie obracamy aby równomiernie się przypiekł i polewamy pozostałą marynatą.Na koniec wykładamy na talerze, posypujemy świeżą natką pietruszki i zajadamy.SmacznegoZobacz inne dania: