Wykonanie
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie
miodu i
musztardy. Marynatę
miodowo -
musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
Składniki:ok. 4
udek kurczakanatka pietruszki100 ml
miodu8 łyżek
musztardy francuskiej, gruboziarnistej4 łyżki
białego octu winnegoolej słonecznikowysól,
pieprzWymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić
solą i
pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.Smacznego:)