ßßß
Smaczne i proste danie. Jego sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia – pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz.Składniki8 sztuk udek z kurczakanatka pietruszki do posypania125ml płynnego miodu4 łyżki musztardy Dijon4 łyżki musztardy francuskiej4 łyżki białego octu winnego2 łyżki oleju słonecznikowegosól i pieprz wg uznaniaSposób przygotowaniaKrok 1Naciąć nożem każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Krok 2Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 C. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.Krok 3Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.Krok 4Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki. Smacznego!VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.6/ 10 (5 votes cast)Udka kurczaka miodowo-musztardowe, 7.6 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisyTortilla z kurczakiemNaleśniki ze szpinakiem pod beszamelemSoczysty schabKakaowe babeczki z KarmiKarkówka pod leśnym runem