Wykonanie
Składniki4 porcje8
udek kurczakanatka pietruszkiMarynata125 ml płynnego
miodu4 łyżki
musztardy dijon4 łyżki
musztardy francuskiej, gruboziarnistej4 łyżki
białego octu winnego2 łyżki
oleju słonecznikowegosól i
pieprzPrzygotowanie
Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić
solą i
pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną
natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane
ziemniaki.Propozycja podaniaugotowane
ziemniaki