Wykonanie
Uwielbiam
drób pod każdą postacią, dlatego też dziś na obiad postanowiłam przyrządzić po prostu ćwiartkę z
kurczaka. Ani ćwiartka, ani udka nie robię nigdy na patelni - nie wychodzi mi to.. skóra przykleja i ciągnie się - dlatego przygotowuje
mięso w piekarniku. Po wyciągnięciu z pieca, skórka jest chrupiąca i ma ładny kolor.


2 ćwiartki3-4 łyżki
miodu1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki
musztardysól i
pieprz do smaku

Aby zrobić marynatę wystarczy pomieszać wszystkie składniki tj.
miód,
sok z cytryny,
musztardę,
sól i
pieprz. Ćwiartki z
kurczaka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Wkładamy całość do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 40 min. Po tym czasie rozcinam rękaw i zostawiam na jeszcze 10 -15 min. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek - można w
między czasie sprawdzać
mięso widelcem)Danie podaję z
ziemniakami.

