Wykonanie
Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya.(2 porcje)Składniki:listki z 4 gałązek
tymianku6 ziarenek
czarnego pieprzu2 łyżki
oliwy z oliwek2 kotlety wieprzowe (ja miałam 2 piękne kotlety
schabowe z kostką o grubości ok 1,5 cm)2 duże i kwaśne
jabłka,plaster
masłaniepełna łyżka
cukru200 ml cydru150 ml
śmietanki 18 %
sólPrzygotowanie:Umieść listki
tymianku wraz z kulkami
pieprzu i połową łyżeczki
soli w moździerzu. Rozgniataj jego zawartość dolewając powoli
oliwę z oliwek, aż do otrzymania rzadkiej pasty.Natrzyj nią kotlety i włóż je do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc (ja zawsze marynuję
mięso wieczorem, dzień przed jego przygotowywaniem).Obierz
jabłka ze skórki,usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę.Na rozgrzanej patelni rozpuść
masło i włóż
jabłka wraz z
cukrem. Poczekaj,aż się przyrumienią i delikatnie przewróć je na drugą stronę. Gdy będą już rumiane z każdej strony i lekko miękkie, wyjmij je z patelni i odłóż na bok.Na tą samą rozgrzaną patelnię włóż kotlety wieprzowe i smaż je na średnim ogniu ( ja lubię lekko różowe w środku i wystarczyło im po 5 min z każdej strony). Gdy są już gotowe wyjmij je z patelni ,przełóż na
jabłka i utrzymuj w cieple.Na patelnię wlej cydr i wymieszaj zdrapując wszelkie przysmażone resztki z jej dna. Gotuj go,aż się zredukuje do kilku łyżek (ok.3-4 min).Wlej do cydru
śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę (nie powinien być zbyt gęsty). Włóż do sosu kotlety wraz z
jabłkami, podgrzej całość i podawaj.Smacznego!
Share the post "Kotlety wieprzowe z karmelizowanym
jabłkiem i sosem
śmietanowo-cydrowym"