ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie z serem camembert

Schab w sosie z serem camembert

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 23 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Sos przygotowałam na podstawie przepisu na kotlety wieprzowe z Normandii R. Makłowicza. Jest gęsty, smaczny i ładnie wygląda na talerzu, ponieważ nie spływa z mięsa. Uważajmy, bo jeśli dodamy zbyt dużo musztardy, jej smak zdominuje sos. Zacznijmy od dodania łyżeczki i jeśli uznamy, że potrzeba więcej, dodajmy jeszcze łyżeczkę.
Składniki:
8 plastrów schabu
camembert ok. 250g
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki musztardy dijońskiej
kilka gałązek tymianku
200 ml słodkiej śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
odrobina oliwy do posmarowania patelni grillowej
Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, za pomocą silikonowego pędzelka smarujmy odrobiną oliwy. Kładziemy plastry schabu i grillujemy z obu stron.
W rondlu o grubym dnie podgrzewamy wino. Ser obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Odrywamy listki z gałązek tymianku. Dodajemy ser, musztardę i tymianek do wina. Wlewamy śmietankę. Podgrzewamy mieszając, aż się zagotuje. Mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia.
Kotlety podajemy polane sosem i udekorowane gałązką tymianku. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/grillowany-schab-w-sosie-z-serem-camembert