Wykonanie
poniedziałek, 23 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Sos przygotowałam na podstawie przepisu na kotlety wieprzowe z Normandii R. Makłowicza. Jest gęsty, smaczny i ładnie wygląda na talerzu, ponieważ nie spływa z
mięsa. Uważajmy, bo jeśli dodamy zbyt dużo
musztardy, jej smak zdominuje sos. Zacznijmy od dodania łyżeczki i jeśli uznamy, że potrzeba więcej, dodajmy jeszcze łyżeczkę.Składniki:8 plastrów
schabucamembert ok. 250g100 ml białego
wytrawnego wina2 łyżeczki
musztardy dijońskiejkilka gałązek
tymianku200 ml słodkiej
śmietanyświeżo zmielony
czarny pieprzsólodrobina
oliwy do posmarowania patelni grillowejKotlety lekko rozbijamy, oprószamy
solą i
pieprzem. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, za pomocą silikonowego pędzelka smarujmy odrobiną
oliwy. Kładziemy plastry
schabu i grillujemy z obu stron.W rondlu o grubym dnie podgrzewamy
wino.
Ser obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Odrywamy listki z gałązek
tymianku. Dodajemy
ser,
musztardę i
tymianek do
wina. Wlewamy
śmietankę. Podgrzewamy mieszając, aż się zagotuje. Mieszamy, aż
ser całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia.Kotlety podajemy polane sosem i udekorowane gałązką
tymianku. Smacznego