Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejną sezonową propozycję dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję
dynię z
ricottą i ulubionymi leśnymi
grzybami, zapiekane z
boczkiem i
parmezanem. Pasuje tak samo dobrze do
mięs jak i do ryb. Polecam!Scroll down for English
Dynia zapiekana z
grzybami leśnymi(8 porcji)Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego2
szalotki pokrojone w cienkie plasterki (lub 1 mała
cebula)8 szklanek drobno pokrojonej w kostkę i obranej dyni (około 1 , 5 kg)1/2 łyżeczki
soli2 plastry
wędzonego boczku, pokrojone w kostkę220 g ulubionych leśnych
grzybów, pokrojonych w plasterki1 1/2 łyżki posiekanych listków najlepiej świeżej
szałwii60 ml
bulionu drobiowego60 g
parmezanu, startego na tarce (około 1/2 szklanki)2 łyżki
ricotty1/4 łyżeczki
pieprzu170 g
pieczarek, pokrojonych w plasterkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej
olej i rozprowadź go na całej jej powierzchni. Włóż
szalotki i podsmażaj przez 30 sekund, po czym dodaj 6 szklanek dyni i smaż kolejne 2 minuty. Zmniejsz ogień do małego wmieszaj 1/4 łyżeczki
soli, następnie przykryj patelnię i gotuj
dynię do miękkości, około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wszelkie płyny z patelni odparują, często mieszając, około 2 minut. Następnie przełóż
dynię do dużej miski, przeciśnij ją przez praskę do
ziemniaków lub rozgnieć widelcem, aż do powstania jednolitego puree. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.Na tą samą patelnię wrzuć
boczek i smaż na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Wyjmij
boczek do miseczki, najlepiej łyżką durszlakową, tak by pozostał na patelni wytopiony tłuszcz i wrzuć na nią pokrojone
grzyby leśne wraz z
szałwią, po czym smaż je do zarumienienia, około 8 minut. Następnie wlej
bulion i gotuj do prawie całkowitego odparowania, około 3 minut.Przełóż usmażone
grzyby do miski z puree, wsyp pozostałe 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 1/4 łyżeczki
soli , 30 g
parmezanu,
ricottę i dopraw
pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej wielkości naczynia do zapiekania. Przykryj folią, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.Po tym czasie zdejmij folię i włącz funkcję grilla. Posyp wierzch zapiekanki
boczkiem, resztą
parmezanu i
pieczarkami i piecz około 6 minut, do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na na 5 minut przed podaniem.Smacznego!

English version(8 servings)Ingredients:1 tablespoon canola oil2 thinly sliced shallots8 cups finely diced peeled pumpkin or butternut squash, divided (about 1 , 5 kg)1/2 teaspoon salt, divided2 slices of bacon, diced220 g wild mushrooms, sliced1-1/2 tablespoons chopped fresh sage60 ml chicken stock60 g Parmigiano-Reggiano cheese, grated and divided (about 1/2 cup)2 tablespoons
ricotta cheese1/4 teaspoon freshly ground black pepper170 g button mushrooms, slicedPreparation:Preheat the oven to 180° C.Warm the large nonstick skillet over medium-high heat. Add the canola oil and swirl to coat. Sauté the shallots for 30 seconds. Add 6 cups of the pumpkin and sauté for 2 minutes. Reduce the heat to medium-low, and then stir in 1/4 teaspoon salt. Cook, covered, until tender, about 15 minutes. Remove the lid and increase the heat to medium-high. Continue cooking until any liquid in the skillet evaporates, stirring frequently, about 2
more minutes. Transfer the pumpkin mixture to the large bowl, and then
mash with a potato masher or fork until smooth.
Wipe the skillet clean.Cook the bacon in the large nonstick skillet over medium-high heat just until crisp. Remove the bacon from the skillet, reserve the drippings, and crumble the bacon. Add the mixed wild mushrooms and sage to the skillet, and sauté until the mushrooms are browned, about 8 minutes. Add the stock and cook until the liquid almost evaporates, about 3 minutes.Transfer the mushroom mixture to the mashed pumpkin, and add the remaining 2 cups diced pumpkin, remaining 1/4 teaspoon salt, 30 grams Parmigiano-Reggiano cheese,
ricotta cheese, and black pepper. Stir it all to combine. Spoon the pumpkin mixture into the prepared baking dish. Cover with foil and bake in the preheated oven for 1 hour. Remove the pan from the oven and discard the foil.Preheat the broiler to high. Sprinkle the crumbled bacon, remaining 30 g Parmigiano-Reggiano, and button mushrooms over the cooked pumpkin. Broil until lightly browned, about 6 minutes. Remove from the oven and let stand 5 minutes before serving.Enjoy!

Share the post "
Dynia zapiekana z
grzybami leśnymi/Pumpkin au gratin with wild mushrooms"



