ßßß

Przygotowanie:Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki ugotować do miękkości.Odcedzić, osuszyć nad ogniem.Przepuścić je przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem- odstawić do wystudzenia.Bazylię oraz koperek dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , posiekać drobno.Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko , mąki oraz zioła.Doprawić pieprzem.wyrabiać masę rękoma aż stanie się głada i przestanie przyklejać do rąk. ( w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej).Stolnicę /blat oprószyć mąką,brać po trochu masy ziemniaczanej , wałkować dłońmi "wałeczki" z których kroić zgrabne , ukośne kopytka.W garnku zagotować wodę , wkładać kopytka porcjami , gotować do wypłynięcia na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową.Kopytka smakują za równo na ciepło jak i na zimno.SmacznegoPost navigation← Zupa szczawiowa z własnoręcznie zebranego szczawiu. Jej smak jest wyśmienity , serek łagodzi kwaśny smak szczawiu i sprawia że zupa staje się kremowa i delikatna a za razem syta.Słodki , gęsty , orzeźwiający koktajl.Idealny na upalne dni. Gasi pragnienie i zaspokaja głód :) →