ßßß Cookit - przepis na Kartacze z farszem mięsno-grzybowym

Kartacze z farszem mięsno-grzybowym

nazwa

Wykonanie

1 września 2014
Składniki:
(Na ok.30 dość dużych,obfitych kartaczy)
2kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
3kg. surowych ziemniaków
mąka ziemniaczana
Farsz:
700g. mięsa mielonego wieprzowego
500g. grzybów leśnych(świeżych lub mrożonych)
2 cebule
200ml. rosołu
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
Na okrasę,ilość wg.uznania:
kiełbasa/boczek
słonina
cebula
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. Odstawić na 20-30min. Po tym czasie odcisnąć dokładnie powstały płyn.(można użyć np.gazy)
Oba składniki połączyć dokładnie rękoma ze sobą, odjąć 1/3 masy,wsypać mąkę ziemniaczaną,ponownie wyrobić.
Farsz: Grzyby dokładnie umyć,oczyścić(jeśli mrożone ,podgotowane tylko rozmrozić)podgotować 30 mi,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć mięso mielone,grzyby,cebulę oraz wlać rosół. Wsypać przyprawy. Wyrobić dokładnie masę rękoma.
Na dłoń brać masę ziemniaczaną,nakładać obfitą część farszu.
Z kleić dokładnie kartacza.(Ważne by farsz był dokładnie zamknięty w masie ziemniaczanej)
W dużym garnku zagotować osoloną wodę ,gotować kartacze przez ok 30 min.( Po wypłynięciu na wierzch ok 15 min.) Wyjmować łyżką cedzakową.
Kiełbasę/boczek,słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię rozgrzać smalec,smażyć składniki na rumiano.
Kartacze podawać polane gorącą okrasa.
Zimne kartacze można zamrażać i odsmażać lub podgotować chwilkę od nowa.
Smacznego
Post navigation
← Delikatna ryba o smaku cytrynowy na kołderce z lekko pikantnej cukinii.Niebo w gębie dla wielbicieli takich przysmaków :)
Nawet powiedziała bym że wegańskie,nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Są chrupiące,wypełnione bo brzegi aromatycznym farszem. Smakują także podane na zimno z ulubionym sosem do maczania. Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/syte-ziemniaczane-kluchy-zwane-takze-cepelinami-z-soczystym-miesno-grzybowym-farszem-odpowiednio-szare-takie-jakie-powinny-byc-i-smakowac-pochwala-babci-byla-bezcenna-bo-to-ona-zawsze-robi-najlepsz