Wykonanie
1 września 2014Składniki:(Na ok.30 dość dużych,obfitych kartaczy)2kg. ugotowanych
ziemniaków z dodatkiem
soli3kg. surowych
ziemniakówmąka ziemniaczanaFarsz:700g.
mięsa mielonego wieprzowego500g.
grzybów leśnych(świeżych lub mrożonych)2
cebule200ml. rosołu1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
majerankuNa okrasę,ilość wg.uznania:kiełbasa/boczek
słoninacebulasmalec do smażenia


Przygotowanie:Ugotowane,zimne
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.Surowe
ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. Odstawić na 20-30min. Po tym czasie odcisnąć dokładnie powstały płyn.(można użyć np.gazy)Oba składniki połączyć dokładnie rękoma ze sobą, odjąć 1/3 masy,wsypać
mąkę ziemniaczaną,ponownie wyrobić.Farsz:
Grzyby dokładnie umyć,oczyścić(jeśli mrożone ,podgotowane tylko rozmrozić)podgotować 30 mi,odcedzić.
Cebulę obrać,zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć
mięso mielone,
grzyby,
cebulę oraz wlać rosół. Wsypać
przyprawy. Wyrobić dokładnie masę rękoma.Na dłoń brać masę ziemniaczaną,nakładać obfitą część farszu.Z kleić dokładnie kartacza.(Ważne by farsz był dokładnie zamknięty w
masie ziemniaczanej)W dużym garnku zagotować osoloną
wodę ,gotować kartacze przez ok 30 min.( Po wypłynięciu na wierzch ok 15 min.) Wyjmować łyżką cedzakową.Kiełbasę/boczek,
słoninę oraz
cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię rozgrzać
smalec,smażyć składniki na rumiano.Kartacze podawać polane gorącą okrasa.Zimne kartacze można zamrażać i odsmażać lub podgotować chwilkę od nowa.SmacznegoPost navigation← Delikatna
ryba o smaku
cytrynowy na kołderce z lekko pikantnej
cukinii.Niebo w gębie dla wielbicieli takich przysmaków :)Nawet powiedziała bym że wegańskie,nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Są chrupiące,wypełnione bo brzegi aromatycznym farszem. Smakują także podane na zimno z ulubionym sosem do maczania. Jeszcze nie raz zagoszczą na moim
stole. →