Wykonanie
Składniki na 3 pizze pieczone w naczyniu do tarty:Ciasto:1/2 pół kg.
mąki35 g. świeżych
drożdży2 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
cukruDodatki :400 g
sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)5-6 plastrów
szynki wielskiej6 dużych
suszonym pomidorów z zalewy1 duża
cebula1 łyżeczka suszonych papryczek peperoncini
przecier pomidorowy

Przygotowanie:Cisto :
Drożdże w kruszyć do szklanki , dodać
cukier -zalać ciepłą
wodą , zostawić do rozpuszczenia.
Mąkę oraz
sól i
pieprz przesiać do miski , dodać
masło , rozetrzeć całość widelcem. Do miski przelać
drożdże , wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Ma podwoić swoją objętość.er zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,
szynkę pokroić w kawałki ,
pomidory w paseczki ,
cebulę w cienkie plastry -porozdzielać warstwy , papryczki na pół .Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną
mąką , wyrabiamy ponownie chwilkę , dzielimy na 3 części rozwałkowujemy cienkie u mnie okrągłe placki, przekładamy do naczynia do pieczenia pizzy , podnosimy końce do góry . Każdą pizzę smarujemy
przecierem pomidorowym , posypujemy grubą warstwą
sera żółtego , układamy
cebulę ,
szynkę ,
pomidory oraz papryczki. Całość oprószamy ponownie odrobiną
sera żółtegoWkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy 25 min z termoobiegiem grzanie góra dół.Smacznego:)