12 czerwca 2014Składniki:1 kg. truskawek4 duże banany500 ml. śmietanki kremówki 30%2 galaretki truskawkowe2 galaretki cytrynowe1 szklanka cukru pudru1/2 szklanki migdałów w płatkachDodatkowo tortownica u mnie 22,5cm.Przygotowanie:Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml wody ( obie razem , nie każdą oddzielnie) tak samo postąpić z galaretkami cytrynowymi.Odstawić do lodówki.Banany obrać z truskawek oderwać szypułki.Do jednej miski włożyć banany do drugiej truskawki. Zmiksować blenderem owoce na gładką masę.Śmietanki ubić z cukrem pudrem.Do bananów wlać 1/2 ubitej śmietanki oraz galaretkę cytrynową , drugą część śmietany przelać do truskawek wlać galaretki truskawkowe.Do tortownicy przelać masę truskawkową wstawić do lodówki by stężała ( masę cytrynową zostawić w ciepłym miejscu by nie stężała)Gdy masa truskawkowa będzie już zwarta wlać masę bananową , wierzch posypać płatkami migdałów.Odstawić do lodówki do całkowitego stężnięcia.Gotowy torcik wyjąć z tortownicy kroić w kawałki.Można podawać z bitą śmietaną.SmacznegoPost navigation← Leczo w nowej odsłonie , świetnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Nowy sposób na pyszną cukinię bez której nie wyobrażam sobie tej potrawy :)Kanapka w takiej wersji posmakuje małemu i dużemu. Domowy fast-food na cieście pizzowym z dużą ilością warzyw które warto zjadać teraz gdy są świeże i mają mnóstwo witamin. →