ßßß Cookit - przepis na Tort piankowy bananowo-truskawkowy z migdałami

Tort piankowy bananowo-truskawkowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

12 czerwca 2014
Składniki:
1 kg. truskawek
4 duże banany
500 ml. śmietanki kremówki 30%
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki migdałów w płatkach
Dodatkowo tortownica u mnie 22,5cm.
Przygotowanie:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml wody ( obie razem , nie każdą oddzielnie) tak samo postąpić z galaretkami cytrynowymi.
Odstawić do lodówki.
Banany obrać z truskawek oderwać szypułki.
Do jednej miski włożyć banany do drugiej truskawki. Zmiksować blenderem owoce na gładką masę.
Śmietanki ubić z cukrem pudrem.
Do bananów wlać 1/2 ubitej śmietanki oraz galaretkę cytrynową , drugą część śmietany przelać do truskawek wlać galaretki truskawkowe.
Do tortownicy przelać masę truskawkową wstawić do lodówki by stężała ( masę cytrynową zostawić w ciepłym miejscu by nie stężała)
Gdy masa truskawkowa będzie już zwarta wlać masę bananową , wierzch posypać płatkami migdałów.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężnięcia.
Gotowy torcik wyjąć z tortownicy kroić w kawałki.
Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego
Post navigation
← Leczo w nowej odsłonie , świetnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Nowy sposób na pyszną cukinię bez której nie wyobrażam sobie tej potrawy :)
Kanapka w takiej wersji posmakuje małemu i dużemu. Domowy fast-food na cieście pizzowym z dużą ilością warzyw które warto zjadać teraz gdy są świeże i mają mnóstwo witamin. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/lekko-slodki-puszysty-torcik-idealny-na-lato