ßßß Cookit - przepis na Lodowiec z truskawkami

Lodowiec z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.
Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
2 banany
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki cytrynowe
200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
4 łyżki cukru pudru
opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy)
dodatkowo:
forma o średnicy 26 cm
folia spożywcza do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.
Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty.
Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość cukru dostosować do słodkości truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.
Do śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru, ubić na sztywno uważając by nie przebić, gdyż wytrącą się grudki masła. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół truskawek.
Drugą część zmiksowanych truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).
Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/lodowiec-z-truskawkami.html