Wykonanie
Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na
truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.
Składniki:1 kg dojrzałych
truskawek2
banany2
galaretki truskawkowe2
galaretki cytrynowe200 ml
śmietany 30% lub 36 % (schłodzona)4 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego4 łyżki
cukru pudruopakowanie podłużnych
biszkoptów (klawiszy)dodatkowo:forma o średnicy 26 cmfolia spożywcza do wyłożenia formy
Przygotowanie:Każdą
galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość
wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć
biszkopty.
Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki
soku z cytryny i 2 łyżki
cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą
galaretkę cytrynową. Masę wylać na
biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15
truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki
soku z cytryny, 4 łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość
cukru dostosować do słodkości
truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą
galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę
bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.Do
śmietany dodać 2 łyżki
cukru pudru, ubić na sztywno uważając by nie przebić, gdyż wytrącą się grudki
masła. Do ubitej
śmietany dodać tężejącą
galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z
truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół
truskawek.Drugą część zmiksowanych
truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą
galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone
truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.