ßßß


Przygotowanie:Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie razem do rozpuszczenia się drożdży i powstania konsystencji śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min do wyrośnięcia.Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać wodę , masło , przyprawy oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić dokładnie ciasto by stało się gładkie i elastyczne ( ok.10min)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. godz. by podwoiło swą objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić , oderwać kawałek -odłożyć.Resztę podzielić na 8 równych części.Nadzienie: Parówki oraz ser przekroić na pół.Pieczarki pokroić w plasterki.Stolnicę oprószyć mąką , rozwałkować cienko każdy kawałek ciasta.Kłaść na niego 1/2 plastra sera i parówki.Obok ułożyć plasterki pieczarki.Zawijać jedne z boków do środka a następnie w rulon.Odłożony kawałek ciasta rozwałkować cienko pociąć na 8 paskówPo przeplatać nimi bułki.Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Smacznego← Krokiety do dość pracochłonne danie lecz warte pracy, są syte , z wyrazistym farszem. Najlepiej smakują podane z filiżanką czerwonego barszczu.Lekko słodkie ciasto z kwaśnym akcentem śmietany oraz smakiem malinowego budyniu. →