Wykonanie
14 listopada 2014Hot-dogowe paluchy( Na 8 paluchów)Składniki:Zaczyn:1/2 szklanki ciepłej
wody30g.świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru4-5 łyżek
mąki pszennejCiasto:800g.
mąki pszennej+ do posypania stolnicy1/2 szklanki letniej
wody150g. stopionego , wystudzonego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka suszonej
bazyliiNadzienie:4
parówki delikatesowe4 plastry
sera żółtego8 marynowanych
pieczarek


Przygotowanie:Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie razem do rozpuszczenia się
drożdży i powstania konsystencji
śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min do wyrośnięcia.Ciasto:
Mąkę przesypać do miski , dodać
wodę ,
masło ,
przyprawy oraz wyrośnięte
drożdże.Wyrobić dokładnie ciasto by stało się gładkie i elastyczne ( ok.10min)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. godz. by podwoiło swą objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić , oderwać kawałek -odłożyć.Resztę podzielić na 8 równych części.Nadzienie:
Parówki oraz
ser przekroić na pół.
Pieczarki pokroić w plasterki.Stolnicę oprószyć
mąką , rozwałkować cienko każdy kawałek ciasta.Kłaść na niego 1/2 plastra
sera i
parówki.Obok ułożyć plasterki
pieczarki.Zawijać jedne z
boków do środka a następnie w rulon.Odłożony kawałek ciasta rozwałkować cienko pociąć na 8 paskówPo przeplatać nimi
bułki.Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Smacznego← Krokiety do dość pracochłonne danie lecz warte pracy, są syte , z wyrazistym farszem. Najlepiej smakują podane z filiżanką czerwonego barszczu.Lekko słodkie ciasto z kwaśnym akcentem
śmietany oraz smakiem
malinowego budyniu. →