ßßß Cookit - przepis na Post navigation

Post navigation

nazwa

Wykonanie

14 listopada 2014
Hot-dogowe paluchy
( Na 8 paluchów)
Składniki:
Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody
30g.świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek mąki pszennej
Ciasto:
800g. mąki pszennej+ do posypania stolnicy
1/2 szklanki letniej wody
150g. stopionego , wystudzonego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
Nadzienie:
4 parówki delikatesowe
4 plastry sera żółtego
8 marynowanych pieczarek
Przygotowanie:
Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie razem do rozpuszczenia się drożdży i powstania konsystencji śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać wodę , masło , przyprawy oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrobić dokładnie ciasto by stało się gładkie i elastyczne ( ok.10min)
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. godz. by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić , oderwać kawałek -odłożyć.
Resztę podzielić na 8 równych części.
Nadzienie: Parówki oraz ser przekroić na pół.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Stolnicę oprószyć mąką , rozwałkować cienko każdy kawałek ciasta.
Kłaść na niego 1/2 plastra sera i parówki.
Obok ułożyć plasterki pieczarki.
Zawijać jedne z boków do środka a następnie w rulon.
Odłożony kawałek ciasta rozwałkować cienko pociąć na 8 pasków
Po przeplatać nimi bułki.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego
← Krokiety do dość pracochłonne danie lecz warte pracy, są syte , z wyrazistym farszem. Najlepiej smakują podane z filiżanką czerwonego barszczu.
Lekko słodkie ciasto z kwaśnym akcentem śmietany oraz smakiem malinowego budyniu. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/chrupiace-bulki-z-parowka-serem-zoltym-i-pieczarkami-najlepiej-smakuja-na-cieplo-same-lub-z-ulubionym-sosem-nadaja-sie-takze-do-podania-z-czerwonym-barszczem