Wykonanie
Mięso to podstawa kuchni arabskiej. Beduini czasem nazywają mieszkańców Zatoki Perskiej zjadaczami ryb, co w ich odczuciu jest wielce obraźliwym określeniem. . Przepis jest ciekawy, jest to rodzaj gulaszu z
ciecierzycą i
ziemniakami. Do tego
kuskus i mamy obiad na gorący, sierpniowy dzień.Składniki na porcję dla 8 osób:kilogram
wołowiny do duszenia (u mnie
rozbratel)puszka
ciecierzycy250 ml passaty8 średnich
ziemniakówszalotka2 ząbki
czosnkułyżeczka
kurkumy2 łyżeczki
oregano2 łyżeczki kuminułyżeczka
cynamonu2
liście laurowełyżka posiekanego
koperkusól,
pieprzoliwaMięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać
oliwę i obsmażyć
mięso na brązowo. Następnie do tego samego rondla wrzucić drobno posiekane
szalotkę i
czosnek oraz mielone
przyprawy i podsmażyć aż aromat przypraw stanie się intensywny, dodać passatę i
mięso,
liście laurowe oraz tyle
wody żeby zakryć
mięso, dusić przez godzinę (chyba że mamy twardszy gatunek
mięsa, wtedy odpowiednio wydłużyć czas duszenia. Dodać obrane i pokrojone w duża kostkę
ziemniaki i
ciecierzycę, posolić, dusić aż
ziemniaki będą miękkie. Doprawić
pieprzem. Podawać posypane
koperkiem, opcjonalnie można podać dodatkowo
kuskus (doskonale smakuje z sosem z duszenia).