Średnio lubię smak wątróbki. Ale jak jest dobrze zrobiona niczym nie przypomina w smaku wątróbki - szczególnie wątróbka cielęca.Składniki:4 wątróbki cielęce4 szalotkisól, pieprzoliwa1/2 butelki białego wytrawnego winaoreganoPrzygotowanie:Wątróbki namoczcie w zimnej wodzie. Po godzinie oczyście dokładnie z żyłek i odsączcie.W rondelku przygotujcie sos: wino, oregano zacznijcie podgrzewać. Na patelni rozgrzejcie oliwe. Obsmażajcie wątróbki po 4 minuty z każdej strony (popieprzcie, sóldajcie na końcu, żeby wątróbka nie zrobiła się twarda). Na koniec dorzućcie drobno pokrojoną szalotkę. Całą zawartość patelni przenieście do rondelka z winem. Duście tak długo, aż sos nieco zgęstnieje.Wątróbka cielęca smakuje znakomicie. Nie potrafię tego smaku porównać z niczym innym.Polecam też przepis na wołowinę z kurkami.