Wykonanie
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční
pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku,
soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená
cibule) na tuku. Bramboráky to czeskie placki ziemniaczane, nieco różniące się od naszych. Idealnie komponują się z ciężkimi czeskimi sosami do
mięs, jak np. gulasz karlowarski. Do tego czeska
kapusta zasmażana i mamy cały pepikowy obiad ;)Składniki:600 dag
ziemniaków1 1/4 szklanki
mleka1
jajko3 łyżki
mąki krupczatki
olej1 ząbek
czosnkusólpieprzmajeranekUmyć i obrać
ziemniaki po czym zetrzeć na tarce i gotową masę zalać
mlekiem, koniecznie gorącym. Wbić
jajko, posiekany
czosnek,
przyprawy i tyle
mąki, aby ciasto miało konsystencję nieco luźniejszą niż na polskie placki. Rozgrzać
olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć po obu stronach aż nabierze złotego koloru. Nadaje się tak na dodatek do
sosów i
mięs, jak i jako samodzielne danie.