ßßß Cookit - przepis na Kuchnia czeska: Bramboráky - czeskie placki ziemniaczane

Kuchnia czeska: Bramboráky - czeskie placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku. Bramboráky to czeskie placki ziemniaczane, nieco różniące się od naszych. Idealnie komponują się z ciężkimi czeskimi sosami do mięs, jak np. gulasz karlowarski. Do tego czeska kapusta zasmażana i mamy cały pepikowy obiad ;)
Składniki:
600 dag ziemniaków
1 1/4 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki mąki krupczatki
olej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
Umyć i obrać ziemniaki po czym zetrzeć na tarce i gotową masę zalać mlekiem, koniecznie gorącym. Wbić jajko, posiekany czosnek, przyprawy i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję nieco luźniejszą niż na polskie placki. Rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć po obu stronach aż nabierze złotego koloru. Nadaje się tak na dodatek do sosów i mięs, jak i jako samodzielne danie.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/kuchnia-czeska-bramboraky-czeskie.html