Wykonanie
Taco to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Może być podawane jako danie główne, ale sprawdzi się również jako przystawka. Surowa salsa dodaje świeżości i łagodzi pikantny smak farszu.Składniki
mięso mielone wołowe, 300 gram
pomidory, 2 sztuki
fasola czerwona, 1/2 puszki
czosnek, 3 ząbki
koncentrat pomidorowy, 80 gram
sól,
pieprz,
chili w proszku,
sałata lodowa, 1/4 główkitaco kukurydziane, 8 muszlisalsa:
pomidor, pół
ogórka, pół
czerwonej cebuli, 2 łyżeczki sosu
chiliSposób przygotowania1. Przygotować salsę:
pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kosteczkę, a
ogórka w paseczki. Wszystkie warzywa połączyć z sosem
chili.2.
Czosnek przesmażyć na
oliwie. Dodać
mięsno, przyprawić
solą. Smażyć, aż zbrązowieje.
Pomidory pozbawione skórki pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do
mięsa. Prużyć, aż
woda się zredukuje. Dodać
fasolę odsączoną z zalewy. Dorzucić koncentrat. Wszystko razem wymieszać i przyprawić na ostro.3. Taco podgrzewać przez 3 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sałatę grubo poszatkować. Na muszle nakładać kolejno: farsz
mięsny,
sałatę i salsę.Przepis pochodzi z bloga Filozofia smaku.hot to loose weight