Wykonanie
SkładnikiSpód:
mąka pszenna, 100 g
cukier, 40 g
masło, 80 g
żółtko, 1 sztuka
proszek do pieczenia, 2 gMasa serowa:
jajka, 8 sztuk
masło, 100 g
cukier, 170 g
budyń śmietankowy, 1 opakowanie
ser trzykrotnie mielony, 500 gSposób przygotowaniaTortownicę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Składniki na ciasto zagnieść i rozłożyć równomiernie w blaszce, którą później należy wstawić do lodówki na 20 minut.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec miksowania dodać połowę
cukru.
Żółtka utrzeć z
margaryną i resztą
cukru. Dodać
budyń i
ser. Zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z
białek. Masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 165 stopni (mój piekarnik mocno grzeje, stąd taka niska temperatura, ale możecie ją zwiększyć o 5-10 stopni). Piec około 50 minut.