Wykonanie
Przedstawiam Wam sernik, który piecze moja ciocia. Robi on furorę na rodzinnych imprezach. Przepis, jak zwykle u mnie na blogu, jest prosty, szybki i niezawodny. Oczywiście sernik możemy wzbogacić o
rodzynki czy ulubiony zapach. Ja raczej nie przepadam ani za jednym ani za drugim, dlatego mój sernik jest „czysty”. Polecam ten sprawdzony przepis!
SKŁADNIKINa
ser:1kg
sera 3 krotnie zmielonego;8 jaj;1,5 szklanki
cukru;3 łyżki
mąki ziemniaczanej;¾ kostki
margaryny lub
masła;Na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej;0,5 paczki
margaryny;0,5 szklanki
cukru;1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia;1 całe
jajko;1
żółtko.WYKONANIESkładniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki. Gdy się chłodzi my przygotowujemy masę
serową. Oddzielone
żółtka ucieramy z
cukrem.
Margarynę przetapiamy i studzimy. Do masy
żółtkowej dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
ser i rozpuszczoną
margarynę wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
Ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach: 33x25. Na ciasto wylewamy masę
serową. Pieczemy do 1,5 godziny w zależności od naszego piecyka w temperaturze 170 stopni.