Wykonanie
Pierogi z
truskawkami to smak z dzieciństwa. Kojarzą mi się z latem i wakacjami. Raz w roku muszą być!SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 340 g
jajko, 1 sztukaciepła
woda, 125 ml
olej, 1 łyżka
sólNadzienie:
truskawki, 500 g
cukier, 4 łyżkiSos:
śmietana kremówka 30%, 250 ml
cukier z prawdziwą
wanilią, 1 opakowanie
płatki migdałówSposób przygotowania
Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na cząstki. Zasypać 3 łyżkami
cukru.Z
mąki,
jajka,
wody,
oleju i
soli zarobić ciasto. Masę cienko rozwałkować. Wycinać koła, faszerować
truskawkami i zalepić. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.
Śmietanę wymieszać z łyżką
cukru i
cukrem waniliowym. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania. Pierogi podawać polane sosem i posypane
płatkami migdałów.buy dianabol