Wykonanie
Pomysł na zupę powstał kiedy pierwszy raz upiekłam
kalafiora. Zwiększyłam tylko ilość przypraw, a szczególnie
curry i dodałam
imbir. Przeczucie mnie nie myliło. Krem wyszedł pyszny. Mocno rozgrzewający – idealny na chłodne, jesienne wieczory.Składniki
kalafior, 1 średni
oliwa z oliwek, 1 łyżka +
oliwa do smażenia
curry, 3/4 łyżeczki
papryka słodka i ostra,
imbir, po 1/4 łyżeczki
sól,
pieprzczosnek, 3 ząbki
szalotka, 1 średnia
bulion, 1 litr
jogurt naturalny, kilka łyżeczekSposób przygotowania
Kalafiora podzielić na nieduże różki. Do naczynia żaroodpornego wlać
oliwę. Dodać
przyprawy. Wmieszać.
Kalafiora wrzucić do naczynia. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Piec przez 20-25 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.Na
oliwie zeszklić drobno pokrojony
czosnek i
szalotkę. Dodać upieczonego
kalafiora. Wlać 1/3
bulionu. Zmiksować na gładką. Stopniowo wlewać resztę
bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam cały. W razie potrzeby jeszcze raz przyprawić. Podawać z kleksem
jogurtu lub
śmietany i proszkowaną
papryką słodką.100mg tramadol