ßßß
Ciasto, które zawiera 400 gram czekolady nie może być złe. Mocno czekoladowe. Mocno uzależniające. Od początku do końca genialne. Wilgotny, zbity, ale miękki spód. Krem z gorzkiej czekolady, bez dodatku cukru, za to z rumem i migdałami. I na zakończenie delikatny, słodki mus czekoladowy.SkładnikiSpód:masło, 150 gramgorzka czekolada, 150 gramjajka, 5 dużychkakao, 1 łyżkadrobny cukier do wypieków, 175 gramKrem czekoladowy:gorzka czekolada, 180 gramśmietana kremówka (30%), 200 mililitrówbrązowy rum, 6 łyżekkakao, 1 łyżkażelatyna, 1 łyżeczkawrzątek, 1 łyżkamigdały, 20 gramMus czekoladowy:masło, 70 gramgorzka czekolada, 70 gramjajka, 2 dużekakao, 2 łyżeczkibrązowy rum, 5 łyżekbrązowy cukier, 70 gramżelatyna, 1 i 1/2 łyżeczkiwrzątek, 1 łyżkaSposób przygotowaniaSpód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać powierzchnię, odcinając nożem wyższe boki.Krem: czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rum i kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (żelatyna nie może mieć grudek i musi być lekko przestudzona, ale jeszcze płynna). Dodać grubo posiekane migdały. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na godzinę.Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao i rumem. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić i połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.where can buy priligy in singapore