Wykonanie

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest piekielnie trudne ( jak wszystkiego co trzeba zagniatać, piec itd ), okazuje się, jednak że nie taki diabeł straszny jakim go malują :DDo przygotowania moich jagodzianek użyłam dokładnie tego samego ciasta co do drożdżówek z
jeżynami, sprawdziło się :)Na blogu w niedługim czasie pojawią się także drożdżówki z
budyniem :)Stay tuned :D

Składniki : ( na 15 jagodzianek )* 250 ml
mleka,* 40 g
drożdży,* 500 g
mąki, plus do podsypania,* 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,* 3
jajka,* 50 g
masła, rozpuszczonego,* 300 g
jagód lub
borówek,* 1 łyżka
cukru,* 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,*
lukier,

Przygotowanie :W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.W 250 ml ciepłego
mleka rozpuść dwie łyżki
cukru, dwie łyżki
mąki i pokruszone
drożdże.Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).
Jagody umyj i osusz, wymieszaj z łyżką
mąki ziemniaczanej i łyżką
cukru - odstaw.
Mąkę przesiej do miski razem z
cukrem wanilinowym, dodaj dwa
jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj
mąki.Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki ( około 75 g każda ). "Bułeczki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.Każdą kulkę rozgnieć palcami na placek, na środek nałóż kopiastą łyżkę
jagód.
Sklej brzegi ciasta podobnie jak skleja się pierogi, uformuj jagodzianki i ułóż na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu.Jagodzianki posmaruj roztrzepanym
jajkiem.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż ładnie się zarumienią.