Wykonanie
Składniki :* 600g
mięsa z indyka,* 1
marchewka,* 1
cebula,* 1
czerwona cebula,* 1
marchewka,* 2
papryki ( ja użyłam czerwonej i żółtej),* ząbek
czosnku,*
bulion ( ja zrobiłam z
warzywnej kostki rosołowej),* szczypta
ziół prowansalskich,* szczypta
czosnku granulowanego,* szczypta
pieprzu ziołowego,*
sól i
pieprz,* odrobina
mąki,* 2 łyżki
śmietany 18 % ,* 2 łyżki
natki pietruszki,Przygotowanie :
Mięso indycze kroimy na kawałki wielkość 1x1 cm. Solimy,
pieprzymy i podsmażamy na rumiany kolor. Przełożyć do rondla i zalać
bulionem, tak aby zakrył
mięso.
Cebulę kroimy na pół i w plasterki, podsmażamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i dodajemy do
mięsa.
Marchewkę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki dodajemy do sosu. Dusimy, aż
mięso będzie miękkie (około 1h ).
Paprykę czyścimy z nasion a następnie kroimy w paseczki. Dodajemy do
mięsa i dusimy do czasu aż
papryka będzie miękka. Przyprawiamy do smaku. Sos zagęszczamy
mąką, dodajemy
śmietankę i
natkę.