Prosiliście ostatnio o więcej przepisów na ryby, zaopatrzyłam się więc w różne gatunki ryb i zaczynam dziś od flądry. Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad.Składniki:5 małych tuszekflądry3-4 łyżki mąki2 łyżeczki przyprawy do ryb z cytrynąsólpieprz2 ząbki czosnku500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej)2 łyżki masłaolej do smażeniaRybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W czasie kiedy jarzyny się duszą rybę usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Flądrę podawać na jarzynach z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.