ßßß
Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi.*tortownica 26 cmSkładniki: na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki1/3 szklanki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru na przełożenie:600 ml śmietanki 36%2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady2 tabliczki dobrej czekolady deserowej300 g powideł śliwkowychdo nasączenia:szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację:krem maślanymasa cukrowaBiszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 30-40 minut. Wystudzić. Przekroić na trzy krążki.
Pierwszy krążek biszkopta położyć na paterze lub podkładce i zapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go kawą i posmarować połową powideł.
Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.Masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami.Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta.
Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową.