Wykonanie

Tort dla wielbicieli
czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i
gorzkiej czekolady a
czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi.*tortownica 26 cmSkładniki: na
biszkopt:6
jajek1 szklanka
mąki1/3 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru na przełożenie:600 ml
śmietanki 36%2 tabliczki dobrej
gorzkiej czekolady2 tabliczki dobrej
czekolady deserowej300 g
powideł śliwkowychdo nasączenia:szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej
kawy na dekorację:krem
maślanymasa cukrowa
Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem.
Białka ubić z
cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 30-40 minut. Wystudzić. Przekroić na trzy krążki.

Pierwszy krążek
biszkopta położyć na paterze lub podkładce i zapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go
kawą i posmarować połową powideł.

Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę
deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą
wodą i rozpuścić
czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną
czekoladą.Masę wyłożyć na
biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami.Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na
biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta.

Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki
tortu obsmarować masą
maślaną i dowolnie udekorować masą
cukrową.