ßßß
Składniki na biszkopt:4 duże jajka250 g mąki tortowej200 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia80 g kakao100 g startej gorzkiej czekoladySkładniki na krem:400 g mlecznej czekolady100 g masła400 ml śmietanki 36%150 ml whiskyPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy dolną małą ilością whisky. Przekładamy nasze biszkopty kremem.Przygotowanie kremu:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia. Do gotowej masy dodajemy whisky, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.
















