Wykonanie
Cześć kochani, ostatnio mój brat cioteczny miał 30 urodziny, z tej okazji jego żona zamówiła u mnie tort, który miał być związany z Playstation i w smaku mocno
alkoholowy. Dlatego postanowiłam zrobić mu tort
czekoladowy z kremem z
whisky. ;)

Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka250 g
mąki tortowej200 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia80 g
kakao100 g startej
gorzkiej czekoladySkładniki na krem:400 g
mlecznej czekolady100 g
masła400 ml
śmietanki 36%150 ml
whiskyPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie
biszkoptu.
Jajka miksujemy z
cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Dodajemy startą
czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę
masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz
biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy dolną małą ilością
whisky. Przekładamy nasze
biszkopty kremem.Przygotowanie kremu:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy
masło i rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia. Do gotowej masy dodajemy
whisky, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy
śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.

















