ßßß
Rozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki. Pomysł gdzieś ostatnio mignął mi w internecie, niestety nie mam pojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem.*na 20 małych babeczekSkładniki: na ciasto:100 g mąki60 g zimnego masła1 żółtkołyżka cukru pudruduża szczypta soli na krem:250 ml mleka20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki)łyżka cukru100 g masładodatkowo:kandyzowane wiśnie2-3 łyżki kwaśnego dżemucukier puderSkładniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać cukrem pudrem.