Wykonanie

Rozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki. Pomysł gdzieś ostatnio
mignął mi w internecie, niestety nie mam pojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem.*na 20 małych babeczekSkładniki: na ciasto:100 g
mąki60 g zimnego
masła1
żółtkołyżka
cukru pudruduża szczypta
soli na krem:250 ml
mleka20 g budyniu
waniliowego (1/2
torebki)łyżka
cukru100 g
masładodatkowo:kandyzowane
wiśnie2-3 łyżki kwaśnego
dżemucukier puderSkładniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić
ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.W połowie
mleka rozmieszać
budyń i
cukier, resztę zagotować. Na gotujące się
mleko wlać rozrobiony
budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim
masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę
dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać
cukrem pudrem.