ßßß
Cookit - przepis na morszczuk pieczony z cytryną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
morszczuk pieczony z cytryną
Składniki
Morszczuk
Cytryna
Cebula
Cukinia
Masło
Natka pietruszki
Jajko
Czosnek
Sól
Pieprz biały
Zioła
Przyprawa do ryb
Wykonanie
Bardzo bardzo aromatyczna
rybka
, soczysta i delikatna w smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj (klik) ale przerobiłam go pod nasz gust. Do takiej
ryby
polecam klasyczną surówkę z
jabłka
i
marchewki
z odrobiną
soku z cytryny
.Składniki:500 g filetów z
morszczuka
1
cytryna
1
cebula
1 mała
cukinia
2 łyżki
masła
łyżka posiekanej
natki pietruszki
1
jajko
ząbek
czosnku
sól
biały pieprz
zioła
lub dobra
przyprawa do ryb
(używam tej w młynku z Kamisa)
Jajko
ugotować na twardo.
Cytrynę
sparzyć wrzątkiem.
Cukinię
,
cebulę
i
cytrynę
pokroić na plastry.
Rybę
posypać
solą
,
pieprzem
i
przyprawą
. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć
rybę
a obok niej plasterki warzyw i
cytryny
.
Natkę pietruszki
posiekać,
czosnek
przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z
masłem
.
Masło
pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną
rybę
zetrzeć na drobnych oczkach
jajko
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/morszczuk-pieczony-z-cytryna.html
Przepisy powiązane
MASŁO CZOSNKOWE
Pieczone , nadziewane warzywami ziemniaczki
Łosoś pieczony
Roladki cukiniowe z farszem mięsnym
Ryba morska w papilotach
Składniki powiązane (0)