ßßß Cookit - przepis na patiserki

patiserki

nazwa

Wykonanie

Rozpływające się w ustach kruche babeczki z delikatnym kremem i owocami to jeden z moich ulubionych deserów. Chyba nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Babeczki oprócz tego że obłędnie smakują to także ładnie wyglądają i są prawdziwą ozdobą stołu. Do ich wypełnienia użyłam kremu patissiere - lekkiego kremu z żółtek gotowanych na mleku, o konsystencji budyniu. Jest to chyba najlepszy krem na świecie, w dodatku bez masła. Spróbujcie, a przekonacie się sami. Taki krem do doskonały pomysł na wykorzystanie żółtek pozostałych po robieniu np. bezy.
*na 24 babeczki
Składniki: na ciasto kruche:
200 g mąki
120 g zimnego masła (nie margaryny!)
2 żółtka
szczypta soli
60 g cukru pudru na krem:
6 żółtek (dałam 7 małych)
500 ml mleka
125 g cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
dodatkowo:
maliny
borówki amerykańskie
czerwone porzeczki
Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka z ciasta i wylepiać nim babeczki. Piec w 200*C około 10 minut.
Żółtka utrzeć z 1/3 cukru na jasną puszystą masę. Dodać mąkę i 2/3 szklanki mleka. Zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać masę jajeczną. Gotować mieszając jak budyń, aż krem będzie gęsty. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawić do wystygnięcia. Wystudzony krem nałożyć do szprycy i wyciskać do babeczek. Udekorować owocami i obsypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/patiserki.html