ßßß
Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek na nawet drugie danie. Moja córeczka bardzo lubi różne placuszki, dlatego często robię je w różnych wersjach. Ta z jabłkami jest soczysta i można je robić cały rok.Składniki:2 jajka1 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2-3 łyżki cukru2 jabłka2 łyżki oleju z awokadoMąki połączyć i przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąki i cukier. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Można smażyć na patelni beztłuszczowej.Jakiś czas temu dostałam do przetestowania olej z awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że awokado nie lubię i nie używam. Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż oliwa z oliwek. Do rybki pasował świetnie.Więcej na temat oleju z awokado możecie poczytać tu (klik).