Wykonanie

Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek na nawet drugie danie. Moja córeczka bardzo lubi różne placuszki, dlatego często robię je w różnych wersjach. Ta z
jabłkami jest soczysta i można je robić cały rok.Składniki:2
jajka1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
cukru2
jabłka2 łyżki
oleju z
awokadoMąki połączyć i przesiać.
Jajka zmiksować z
mlekiem, dodać
mąki i
cukier.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Można smażyć na patelni beztłuszczowej.Jakiś czas temu dostałam do przetestowania
olej z
awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że
awokado nie lubię i nie używam.
Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę
orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich
olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż
oliwa z oliwek. Do
rybki pasował świetnie.Więcej na temat
oleju z
awokado możecie poczytać tu (klik).