ßßß Cookit - przepis na drożdżowe racuszki z owocami

drożdżowe racuszki z owocami

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione racuszki drożdżowe, takie jak robiła nam mama. Grube, w środku pełne soczystych jabłek, podane z mnóstwem dodatków. Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek lub letni obiad. Ulubione placuszki mojej córeczki- zajadała aż się uszy trzęsły:)
Składniki:
570- 600 g mąki
250 ml letniego mleka
100 g cukru
50 g masła
1 jajko
5 g suszonych drożdży
3 jabłka
owoce
kilka łyżek jogurtu naturalnego
kilka łyżek dżemu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na plasterki. Masło rozpuścić i wystudzić. Do drożdży dodać resztę mąki i cukru, wyrobić. Dodać jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Do ciasta wmieszać jabłka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby w środku nie były surowe. Podawać polane jogurtem z dodatkiem dżemu i owoców.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/drozdzowe-racuszki-z-owocami.html