Wykonanie

Moje ulubione racuszki
drożdżowe, takie jak robiła nam mama. Grube, w środku pełne soczystych
jabłek, podane z mnóstwem dodatków. Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek lub letni obiad. Ulubione placuszki mojej córeczki- zajadała aż się uszy trzęsły:)Składniki:570- 600 g
mąki250 ml letniego
mleka100 g
cukru50 g
masła1
jajko5 g
suszonych drożdży3
jabłkaowocekilka łyżek
jogurtu naturalnegokilka łyżek
dżemuszczypta
solitłuszcz do smażenia
Drożdże zalać odrobiną
mleka, dodać łyżkę
mąki, łyżkę
cukru i szczyptę
soli. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na plasterki.
Masło rozpuścić i wystudzić. Do
drożdży dodać resztę
mąki i
cukru, wyrobić. Dodać
jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Do ciasta wmieszać
jabłka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby w środku nie były surowe. Podawać polane
jogurtem z dodatkiem
dżemu i
owoców.