Wykonanie
Krokiety do doskonała przekąska na imprezy. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale ten bardzo mi się spodobał- przede wszystkim dlatego, że jest szybszy bo nie trzeba smażyć naleśników. A najlepszy w nich jest
ser, który lekko się przytopił i stał się ciągnący. Podaję je z
ketchupem i
sosem czosnkowym.Składniki (na 10 sztuk):20 kromek
chleba tostowego10 cienkich
parówek10 plastrów
żółtego sera2
jajkabułka tartaolej do smażenia
Jajko rozbełtać. Z
chleba tostowego obciąć skórkę. Każdą kromkę rozwałkować. Układać po dwie kromki, tak aby lekko na siebie zachodziły.Miejsce to posmarować
jajkiem, dzięki
czemu kromki się skleją.
Parówkę podzielić na połowę i każdą owinąć w plaster
żółtego sera. Połówkę
parówki zawinąć w
chleb. Jeżeli będzie się rozchodzić, można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane krokiety obtaczać w
jajku i
bułce tartej. Smażyć na
oleju. Krokiety smażą się bardzo szybko, należy więc ich pilnować bo spalą się w momencie;)