ßßß
Krokiety do doskonała przekąska na imprezy. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale ten bardzo mi się spodobał- przede wszystkim dlatego, że jest szybszy bo nie trzeba smażyć naleśników. A najlepszy w nich jest ser, który lekko się przytopił i stał się ciągnący. Podaję je z ketchupem i sosem czosnkowym.Składniki (na 10 sztuk):20 kromek chleba tostowego10 cienkich parówek10 plastrów żółtego sera2 jajkabułka tartaolej do smażeniaJajko rozbełtać. Z chleba tostowego obciąć skórkę. Każdą kromkę rozwałkować. Układać po dwie kromki, tak aby lekko na siebie zachodziły.Miejsce to posmarować jajkiem, dzięki czemu kromki się skleją. Parówkę podzielić na połowę i każdą owinąć w plaster żółtego sera. Połówkę parówki zawinąć w chleb. Jeżeli będzie się rozchodzić, można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Krokiety smażą się bardzo szybko, należy więc ich pilnować bo spalą się w momencie;)