Wykonanie
Robiłam już podobny tort tiramisu i wtedy został zjedzony na jednym posiedzeniu. Dziś zrobiłam go ponownie na prośbę mojej czytelniczki, Pani Agnieszki. Pozmieniałam w nim trochę, bo nie lubię robić dwa
razy tego samego, ale sposób wykonania o który jej chodziło pozostał taki sam. Dzisiejsza wersja to tiramisu z
likierem kawowym, nutą
cytryny i
wiśniami z frużeliny. Taki tort wbrew pozorom robi się bardzo prosto i szybko. I szybko znika, bo nie było go już po piętnastu minutach.
Składniki: na
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
maki pszennej1/2 szklanki
mąki krupczatki1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru na krem:250 g
mascarpone300 ml
śmietanki kremówki5 łyżek
cukru pudruskórka otarta z
cytrynydodatkowo:1 szklanka
kawy zaparzonej, posłodzonej i wystudzonej3 kieliszki
likieru kawowego3-4 łyżki
kakaofrużelina lub
konfitura wiśniowapłatki gorzkiej czekoladyPoniżej przedstawiam przepis krok po kroku, wraz ze zdjęciami, ponieważ wiele osób pytało o technikę zwijania. Mam nadzieję, że teraz będzie klarowniej.
Z podanych składników upiec
biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie
biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
Kawę odcedzić od fusów i połączyć z
likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.
Następnie posypać
biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami
mascarpone oraz
skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę
żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie
wody.
Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania
boków.
Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
Ustawić pionowo na paterze.
Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego
Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać
płatkami czekolady, wierzch posypać
kakao. Na górę położyć
wiśnie. Schłodzić.