ßßß Cookit - przepis na zwijany tort tiramisu

zwijany tort tiramisu

nazwa

Wykonanie

Robiłam już podobny tort tiramisu i wtedy został zjedzony na jednym posiedzeniu. Dziś zrobiłam go ponownie na prośbę mojej czytelniczki, Pani Agnieszki. Pozmieniałam w nim trochę, bo nie lubię robić dwa razy tego samego, ale sposób wykonania o który jej chodziło pozostał taki sam. Dzisiejsza wersja to tiramisu z likierem kawowym, nutą cytryny i wiśniami z frużeliny. Taki tort wbrew pozorom robi się bardzo prosto i szybko. I szybko znika, bo nie było go już po piętnastu minutach.
Składniki: na biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru na krem:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
skórka otarta z cytryny
dodatkowo:
1 szklanka kawy zaparzonej, posłodzonej i wystudzonej
3 kieliszki likieru kawowego
3-4 łyżki kakao
frużelina lub konfitura wiśniowa
płatki gorzkiej czekolady
Poniżej przedstawiam przepis krok po kroku, wraz ze zdjęciami, ponieważ wiele osób pytało o technikę zwijania. Mam nadzieję, że teraz będzie klarowniej.
Z podanych składników upiec biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
Kawę odcedzić od fusów i połączyć z likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.
Następnie posypać biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami mascarpone oraz skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie wody.
Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania boków.
Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
Ustawić pionowo na paterze.
Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego
Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać płatkami czekolady, wierzch posypać kakao. Na górę położyć wiśnie. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/05/zwijany-tort-tiramisu.html