ßßß Cookit - przepis na ciasto Kubuś

ciasto Kubuś

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz to ciasto jadłam jako dziecko, później jakoś tak o nim zapomniałam. Wczoraj przeglądając swoje zbiory przepisów natknęłam się na niego i nie mogłam się mu oprzeć. Może i nie wygląda zachwycajaco ale w smaku taki jest. Bardzo lekki i puszysty. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku..
Składniki na blaszkę 24*24 cm:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 op. cukru waniliowego
Białka ubić z cukrami na sztywna pianę, ubijając dodawać po jednym zółtku. Wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180*C ok 20 minut.
Krem:
3/4 l soku marchewkowego typu Kubuś
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
Z proszku budyniowego, cukru oraz soku ugotowac budyń na tej samej zasadzie co na mleku. Do gotującego sie dodać margaryne i mieszać aż się połączą. Gorąca masę wylać na biszkopt.
Dodatkowo:
paczka herbatników
bita smietana
starta czekolada
Na kremie ułożyć herbatniki, nastepnie wyłożyć bitą śmietanę i posypać czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/07/ciasto-kubus.html